10 tipikus hiba, amit sokan megbánnak az esküvőszervezés során

Tudjátok hogy szól a mondás: az okos ember más hibájából tanul. Rengeteg beszámoló található a neten volt menyasszonyoktól, akik az esküvőjükről mesélnek. Összeszedtem nektek 10 olyan dolgot, amit sokan bánnak utólag. Igy nektek már nem kell elkövetni ezeket a bakikat.

  1. “Túl közeli dátumot választottunk”: Az esküvő időpontjának kiválasztása a szervezési folyamat egyik első lépése. Mivel egy esküvőt összerakni sokkal bonyolultabb és időigényesebb, mint elsőre gondolnánk, érdemes egy kellemesen távoli dátumot választani. A 8-12 hónap ideálisnak mondható, a 2-3 semmiképp sem az.

  2. “Nem kértünk fel szervezőt”: Bár a DIY korát éljük, a legbiztosabb és legkényelmesebb, amit tehetünk, az a szervező megbízása. Utólag sokan mesélik, hogy profi segítség nélkül biztosan nem vágtak volna bele a szervezésbe, ha tudják, hogy mennyi fejtöréssel jár a sok részlet, amire oda kell figyelni. A legrosszabb, amit tehettek, hogy az esküvő napjára sem delegáljátok a feladatokat és a pillanatok megélése helyett a teendőkre koncentráltok reggeltől estig.

  3. “Teljesen irreális volt a költségvetésünk”: Az esküvőszervezés sokban hasonlít egy építkezéshez. Életünk egyik legfontosabb projektje, mely ritkán jön ki annyiból, mint eredetileg terveztük. Mindenképpen fontos, hogy felmérjük a reális költségkeretet az igényeinkhez mérten. Ne az esküvő előtt 1 hónappal derüljön ki, hogy újabb nem várt összegeket kell előkaparni a megvalósítás érdekében.

  4. “Ma már nagyobb hangsúlyt helyeznénk a vendéglista összeállítására”: Abban a legtöbb esküvői szolgáltató biztos, hogy megegyezik, hogy a megfelelő násznép a jól sikerült esküvő egyik biztositéka. És hogy milyen a megfelelő násznép? Elvárások nélkül érkezik, őszintén osztozik az örömötökben. Azt hiszem ezt nem kell túlmagyarázni.

  5. “Nem számoltunk az időjárással”: Kültéri helyszín esetén mindig legyen B terv. Nyáron lehetőség szerint ne a déli hőségben házasodjatok egy forró betonplacc közepén. Télen fotózkodjatok beltéri helyszínen vagy viseljetek melegebb kiegészítőket, a nászút nem túl ideális tüdőgyulladással.

  6. “A vőfélyünk egyetlen emlékezetes pillanata az volt, amikor este becsempészte az ételhordóját és elkezdte megpakolni”: Nem vicc, tényleg kering ilyen sztori a szolgáltatók között. Sajnos sokan kizárólag a könnyűnek vélt pénzkeresetet látják az esküvők körül, a szakmai tapasztalat hiányát pedig önbizalmukkal igyekeznek palástolni. Olyanokkal is találkozni, akik bár korrekt szolgáltatást nyújtanak, de az évek során kiégtek és beleuntak a szerepükbe. Ezt első ránézés alapján nem mindig könnyű diagnosztizálni. Lényeg a lényeg, egyeztessetek minden szóba jöhető szolgáltatóval és győződjetek meg róla, hogy mind szakmailag, mind emberileg megállja a helyét és passzol hozzátok.

    +Különvélemény: egyáltalán miért léteznek még vőfélyek? Valaki tényleg viccesnek találja, amikor az édesanyja előtt viccelődnek a szexualitásáról? A húsleves finomabb, ha egy modoros versikével van felvezetve? Tíz éve fotózok esküvőket, de egyszerűen képtelen vagyok megérteni, hogy miért nem halt még ki ez a szakma?!

  7. Kár volt túlságosan ragaszkodni a menetrendhez”: Az esküvői menetrend kapcsán két fontos tippem van. Mindenképp el kell készíteni és semmiképp sem szabad betartani. Persze itt nem arra gondolok, hogy két órát késsen a szertartás, de például a tortát nyugodtan lehet csúsztatni, ha épp tele van a tánctér és jó a hangulat. Egy tapasztalt ceremóniamester ebben is nagy segítségetekre lehet.

  8. “Mindenki elfáradt, mielőtt igazán beindulhatott volna az este”: Nem szabad programokkal túlzsúfolni a menetrendet. Általában szerencsésebb egyetlen szertartást tartani a nagy napon, különösen a kánikula idején. A játékok halmozása sem feltétlenül üdvös, ehelyett töltsünk minőségi időt a vendégekkel - például egy koktélóra keretében.

  9. “Nem szakítottunk időt arra, hogy egyszerűen élvezzük ezt a fontos napot. Ehelyett a tökéletességet hajszoltuk és folyton a szervezési kérdéseken járt az agyunk.”: Ehhez nem is kell túl sok mindent hozzáfűzni. Élvezzétek ki, ez a ti napotok!

  10. “Az unokatestvérem hobbifotós, azt hittem, hogy rábízhatjuk magunkat”: Megszámolni is nehéz, hogy hány féle különböző szituációban kell megállnia a helyét egy esküvőfotósnak. Portrék, életképek, tárgyfotók, buli, tűző napsütés és éjjeli félhomály… Éppen ezért nem ritka az olyan eset, hogy elvérzik a baráti hobbista vagy a kezdő esküvőfotós. Hiába készít valaki ízléses portrékat vagy kreatív természetfotókat, ebből sajnos nem következik, hogy más témák esetén is biztosan ügyes lesz. Ha fontos számotokra, hogy minden pillanat a maga tökéletességében legyen megörökítve, akkor érdemes profira bízni magatokat.

    Kérjetek ajánlatot például tőlünk ide kattintva!

5+1 tipp az esküvőfotós választáshoz

Esküvőfotós választás előtt állsz? Elsőre meglehet, hogy végtelenül bonyolultnak fogod találni a feladatot. Minimum több száz fotós van a piacon. Számtalan stílus, látásmód, emberi és szakmai tulajdonság alapján csoportosíthatóak a lehetséges jelöltek. Összeszedtünk pár tippet, amely remélhetőleg némi támpontot ad a sikeres választáshoz!

1 - Látásmód

A profi, tapasztalt fotóst onnan ismered fel, hogy egyértelműen felismerhető stílussal rendelkezik. Például egy új facebook posztjánál előbb ismered fel, hogy ő csinálta a képet, mint hogy látod a posztoló nevét.
Lehetnek a fotók világosak és életvidámak, vagy éppen kicsit borongósak. Mindent bemutató riportképek vagy kisebb részletekre fókuszáló “művészképek”. Nagyon színesek vagy pasztellesek. Számtalan stílusirányzat létezik.

Tipp: fotóskeresésnél először próbáld meg belőni egy kis böngészés után, hogy számodra melyik stílus a szimpatikus. Ezután sokkal könnyebb lesz célzottan keresni.

Csilla es Tomi.jpg

2 - Koherencia

Ez összefügg az előző ponttal. Mivel egy profinak már kialakult látásmódja van, a képeknek egységes arculatot kell mutatniuk. Nem lehet a sorozat egyik fele borongós és fakó, míg a másik csupa szín. Sőt, két különböző sorozatnak is hasonlítani kell egymásra stíluselemekben. Persze minden fotós változik az idők során, de ezt a jobbaknál inkább évek távlatában lehet észrevenni.

Tipp: amikor megállapodsz a fotóssal, szeretnéd tudni, hogy milyen képekre számíthatsz a saját esküvőd után. Ha nagyon változékonyak a munkái, akkor könnyen lehet hogy még zöldfülű és keresi a saját stílusát. Lehet jobban jársz, ha elkerülöd.

3 - Empátia - az emberi oldal

A jó esküvőfotós empatikus. Együttérez veled. Nem ugat bele a szertartás legérzelmesebb pillanataiban, hogy húzd ki magad. Tudja, hogy nem róla szól a nap. Tisztel téged, a párodat és a vendégeidet is. Nem primadonna. Nem sértődik meg, ha vacsora közben szeretnél egy közös képet az elmenni készülő nagymamáddal.

Tipp: mindenképp találkozzatok személyesen is a fotóssal megállapodás előtt vagy skype-oljatok. Ha nem bánik emberként veletek, nem érdeklődik a terveitek felől, akkor az egy nagy piros lámpa. Csak olyannal lesz gyümölcsöző az együttműködés, aki emberileg is szimpatikus.

Gergő és Szandra.jpg

4 - Technikai feltételek, biztonsági mentés

Alapvetően nem a hiperszuper fényképezőgép teszi a profi fotóst. Egy klassz fotós közepes felszereléssel is jobb anyagot készít, mint egy középszerű fotós tökéletes eszközökkel. Mégis fontos a jó felszereltség. Miért?
A technikai ördöge bármikor közbeszólhat. Bedögölhet a memóriakártya, a fényképezőgép, a merevlemez a számítógépben.. Hogy lehet ezek ellen védekezni? A legjobbak egyszerre két memóriakártyára mentik a képeket, majd otthon is legalább két helyen tárolják a fájlokat. Így sokkal kisebb az esélye az adatvesztésnek. A nagy napon pedig legalább két fényképezőgép van nála. Tudom, ez így elég szárazan hangzik, de ha esetleg a te esküvői emlékeid vesznek el egy ilyen esetben, az már húsbavágó probléma. Jobb megelőzni a bajt.

Tipp: a személyes találkozón kérdezz rá a fotósnál, hogy mi történne, ha az esküvőn tönkremenne a fényképezőgépe vagy a memóriakártya!

5 - Gyorsaság - lassúság

Talán nem a legfontosabb, de szempont lehet, hogy mennyire gyors a fotós. Gyorsan válaszol az emaileidre? Nem egyszerű a szervezés, ha napok vagy hetek telnek el két levél között. Hány napot kell várni a fotók átadására? Kiábrándító, ha 2-3 hónapig nincs mit visszanézni.

Tipp: a szerződésben nézzétek meg, hogy legkésőbb mikor kapjátok meg a fotókat az esküvő után. Apropó, szerződést minden szolgáltatóval írjatok, ez a megbízhatóság előfeltétele.

Luca es Fanni elozetes.jpg

5+1 - A költségekről

Na ez az a téma, amiről mindenkinek megvan a véleménye. Sokan sokszor megírták már, hogy miért nem is olyan drágák vagy éppen miért pofátlanul túlárazottak az esküvői szolgáltatók. Nézzünk meg most csak egy szempontot. Miért szerződtetsz esküvői fotóst? Mert szeretnél emlékezni erre a fontos napra. Nem akarod, hogy elhalványuljanak ezek a gyönyörű emlékek. Netalántán a leendő gyermekeidnek is szeretnéd megmutatni anya és apa szövetségkötését. Mindezt úgy, hogy azok a fotók tényleg képesek legyenek előcsalni az örömkönnyeket.
Természetesen mindenkinek van esküvői költségvetése, valahol meg kell húzni a határt. De biztosan a fotóson érdemes megspórolni azt a 100-200 ezer forintot? A magyar piacon még a legjobb fényképészek díjazása is töredéke annak, mint amit vendéglátásra fizetnek ki a házasulandók egy átlagos budapesti helyszínen. Vajon tíz év múlva is jó döntésnek fog tűnni az a lefaragott 100 ezer forint, amikor csak a középszerű fotókat tudjátok majd nézegetni?

Tipp: Állítsatok fel fontossági sorrendet az esküvői tételek között. Ha szerettek fotókat nézegetni és így emlékezni a kedves emlékekre, akkor próbáljatok többet szánni erre a területre. Ha tudjátok, hogy sosem veszitek elő a nyaralásokon, szülinapokon, stb. készült fotókat, akkor nem biztos, hogy érdemes többet szánni egy ügyesebb fotósra. Akkor inkább legyen ott az a libamáj a menün helyette!

Te még beleírtál volna valamit a cikkbe? Írd meg kommentben facebookon!
Ha árajánlatot kérnél, akkor azt itt megteheted!